La societat de la (des) informació

En la intervenció d’Armand Mattelart davant del Senat de Mèxic el 2003 es palesava la  que el procés de producció de coneixement anava cada vegada més lligat a l’augment de la competitivitat de les empreses.I que l’avenç en les noves tecnologies no es corresponia amb un augment del nivell de vida del conjunt dels éssers humans.

La informació-s’hi denunciava-es fa servir com una mercaderia més al servei d’uns determinats interessos.Jo crec que,en els anys transcorreguts des d’aquella conferència-la situació ha anat a pitjor.La crisi del 2008 ha causat estralls i les diferències  entre el que Mattelart anomenava “info-rics” i els “info-pobres” no han fet més que agreujar-se.

D’altra banda,caldria plantejar-se també quina mena d’informació es dóna-o no es dóna-en els mitjans de comunicació occidentals.Per exemple,per què s’amaga que la taxa de suïcidis ha augmentat espectacularment els darrers anys a casa nostra? No és l’objectiu dels mitjans informar? O amagar la realitat si aquesta no els agrada o no agrada als que els mantenen econòmicament?

2 pensaments sobre “La societat de la (des) informació”

  1. Francesc totalment d’acord amb el teu comentari de la manca d’objectivitat del mitjans. La manipulació de les noticies per part del mitjans de comunicació és força important. Ara que es celebra l’aniversari del 11 M recordeu quan es van produir els fets l’11 de març del 2004 com determinats mitjans i el govern mateix van intentar durant forces hores manipular la informació i atribuït els fets a un altre grup en benefici propi a poques hores de les eleccions generals? Probablement és un dels casos més important dels últims anys de manipulació de la informació que ha viscut aquest país.

    .

    M'agrada

    1. Bon dia,Cecília,
      L’exemple que esmentes de l’11-M és ben significatiu.Hi hagué mitjans que durant anys i panys-penso en EL MUNDO-s’entestaren contra tota evidència a dir que l’atemptat era obra d’ETA.I el mateix feren televisions com ara Intereconomía.
      El que passa ara en els mitjans espanyols focalitzats en Veneçuela no és tampoc gens casual.S’han tornat,de cop i volta sensibles amb el respecte dels drets humans?Malauradament,no.Si fos així en deninciarien igualment la violació a estats com ara Colòmbia o Mèxic que estan igual o pitjor que Veneçuela.
      salut
      Francesc

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s